zaterdag 28 juli 2012

Najaar it is!


Een blog bijhouden is kennelijk niet mijn sterkste kant. Dit voorjaar ging het voor de tweede keer op rij mis in Israel waar op een gegeven moment zoveel te doen was dat m’n blog dr bij in schoot. Jammer eigenlijk want er was meer dan genoeg over te vertellen. Een blog in het Engels was misschien ook wat te hoog gegrepen. Vandaar dat ik nu weer op het Nederlands overstap.

Met mijn verse MBO diploma op zak ga ik lekker een tussenjaar in. Het schooljaar tussen mijn MBO en HBO zal ik vullen met vogelonderzoek, werken en reizen.
Hel hele najaar heb ik voor ringonderzoek in de Ooijse Graaf gereserveerd. Op systematische wijze zal ik met hulp van anderen vanaf nu min of meer dagelijks (mits weer meezit) in de Ooijse Graaf zangvogels op doortrek vangen en ringen met mistnetten. Ook zijn we bezig met het instaleren van een slagnet en een haagnet waarmee dagtrekkende zangvogels kunnen worden gevangen. Met de mistnetten vangen we vooral nachttrekkers. De resultaten zal ik op dit blog minimaal wekelijks bijhouden.

Voor sommigen is het misschien net zomer geworden maar de najaarstrek is toch echt al begonnen. Overtrekkende gierzwaluwen, witgatjes en oeverlopers zijn in het werkgebied alweer een tijdje te zien maar ook in de mistnetten merken we het het najaar op. Veel zangvogels zijn al klaar met broeden en haasten zich al naar het zuiden. Vooral de Acro’s zijn er vroeg bij. Door ’s nachts de zang van verschillende ’s nachts trekkende zangvogels af te spelen trek je ze als het ware uit de lucht. Ze vallen in in het gebied en worden ’s ochtends in de ochtendschemer gevangen. Van dagtrek is een hoop bekend en het is voor iedereen zichtbaar maar vele zullen niet weten  wat er zicht ’s nachts boven Nederland afspeelt. Je zult er verstelt van staan als je ziet hoe massaal dit kan gaan.

22 juli ving ik voor het eerst dit jaar met nachtgeluid van kleine karekiet, grote karekiet, rietzanger, bosrietzanger, snor en fitis. Er bleek duidelijk aankomst te zijn geweest. Veel meer nieuwe Acro’s dan normaal, waarvan sommige met trekvet, hingen in de 1e ronde boven het geluid in het riet. Ook ving ik drie rietzangers deze dag. Een soort die gek genoeg niet broed in de omgeving van Nijmegen. Er zit dus al duidelijk beweging  in de nachtelijke lucht en het zal nu met de dag meer worden. De afgelopen week ringde ik onder andere 221 kleine karekieten, 73 bosrietzangers, 19 rietzangers, 3 blauwborsten, 4 eerstejaars snorren (2 op 23 juli en op 25 en 27 juli 1) , twee spotvogels en een kleine bonte specht. Drie adulte kleine karren droegen een Belgische ring.
Opvallend is het percentage adulte vogels. op sommige dagen waren meer dan de helft van de karren adult. Dit is echter niks vreemds zo vroeg in het seizoen aangezien adulten eerder wegtrekken dan eerstejaars vogels. Veel vogels hebben al vet. Een enkele kar heeft zelfs al vetgraad 4 (schaal 0-5). Ik vraag me af of er al beesten uit Scandinavië bijzitten of dat dit van dichterbij huis komt. In België is van de week al wel een kar met Deense ring gevangen.

Eerstejaars spotvogel
Adulte spotvogel

Eerstejaars snor

Eerstejaars snor
Eerste jaars kleine bonte specht
Adulte rietzanger

Ook zit er na twee jaar van afwezigheid weer een zwaluwslaapplaats in het riet bij de ringbaan. De afgelopen week ringde ik 500 boerenzwaluwen, 5 oeverzwaluwen, 36 gele kwikstaarten en een boompieper op de slaapplaats. Één oeverzwaluw droeg een Nederlandse ring die niet van ons was.

Eerstejaars boerenzwaluw

Zonsondergang in de Ooijse Graaf


De vangsten zijn dagelijks te volgen op www.trektellen.nl